23 March 2016

Nak Buat Lasik Surgery? Sila Baca Ini Dulu!

Tak sangka sama sekali, pembedahan lasik yang disangka menelan kos yang tinggi rupa-rupanya mampu milik sahaja. Ikuti perkongsian daripada Mawar Ismail yang melakukan pembedahan lasik ini dengan kos yang cukup rendah.

My Lasik surgery experience pada harga murah !!!

Ramai dok tgu ai post pasal ni since the day of operation hihi... Ok dah 5 days...dah boleh tgk fon lama2...meh nak share dgn u ols

Sebenarnya dah lama ai ol mengidam nk buat lasik surgery ni since half of my life pkai spek (dari umo 15tahun)... Klo bleh xmau dah pakai spek nk free je mata...sbb ai ols suka make up tapi jd xcantik sbb pakai spek kan.. Nak pakai contact lense cepat kering plus takut jugak infection dan hrga per months pon dah RM60 tuu..

After recommended by my friends SitiFatimah Mohd Abu Bakar mmg berbunga hati nak p buat lasik kat Advance Vision.. My friend ni dah buat almost 3 yrs n still power xnaik until now...

Utk buat lasic kat Advance Vision ni is by appointment, since ai ols dr kedah so call awal2 utk book for session... Lasik surgery hnya dibuat stp hari jumaat shj...Stp patient akn di screening samada layak atau x utk lasik surgery... Dan after surgery akn ada 5 kali check up dgn dr...So nak senang, pada yg dok jauh blh book utk screening on khamis, jumaat surgery dan sabtu first check up.... So jimat la sikit kan.. Utk booking n lock date u ols kn byr rm300 by bank in kat diorang n email slip payment...

Screening diorg akn cek power spek, cek power mata manually dan by computer.. Cek ketebalan kornea dan byk lagi lah kriterianya ... Nnt consultant diorg akan explain jgn risau... Yang penting 1@2 weeks b4 surgery make sure u ols xpakai contact lense ya.. Nnt u ols akn kena sign surat pengakuan yg u ols mmg xpakai contact lense min 1 week b4 surgery... Klo u ols tipu nnt void all warranty... Masa screening ni jugak uols kn byr baki payment.. Kn setel suma... Klo xde cash blh pakai ct card, maybank blh buat installment free interest...jimattt...

Day of surgery, uols kn mandi bersih2,xleh pakai any wangian, make up, getah rambut dan klo u ols berhijab, pls pakai inner neck sbb nnt dr akn srh buka tudung/ shawl tu... Bawak siap2 spek mata itam utk pakai after surgery...masa tgu giliran depa akn bg siap2 ubat dlm bag kertas...Dr akn panggil 2 by 2 utk naik ke bilik surgery...nurse akn iring ke atas... Ubt yg depa bg tu be skali...U ols akn diberi baju dan hair coverπŸ˜†... Nurse akn titiskn ubat kebas.. Xde injection ya.. Titis je dlm mata... Byk kali jugak depa titis... Bila nk smpai giliran depa akn panggil masuk bilik asing dan tunggu dr panggil...


Masuk bilik operation ada lebih kurang 8 nurse n doctor.. Mesin besooorrr .. Dup dap dup dap... Tdo dan dr akn start surgery ...Sebelah mata hanya 5 minit shj.. So both eyes 10 minutes... Mula2 dr akn salotape πŸ˜‚πŸ˜‚ mata ats n bawah dan pasang alat utk xbg eyeball gerak2... Pastu dia akn start hiris kornea mata kita, ( dr panggil flap kornea yg dihiris tu) xsakit tapi kita blh dgr bunyi pisau dan rasa.. Once kornea kita dihiris dan flap diangkatt penglihatannkita akn jd zero iaitu buta utk beberapa second...

Yupp..Jgn takutt sbb ini normal... Mmg hitam buta dgn hitam pejam mata sgt xsama.. Huhu😭😭😭... Pastu dr akn start laser, masa laser ni mmg bau u ols.. Bau terbakar mcm rambut terbakar.. Pastu dr akn cuci dgn air yg byk sblm ttp flap tu.. Ada sedikit rasa seriau masa ni... Then siap... Next eye plak... Ahhaha... Takut kannn tapi sepanjang proses ni lgsg xsakit...

After siap, nurse akn bw u ols tgu kat sofa dia luar... Bilik ats tu semua gelap ada few ja lights...tgu smapi u ols rs stabil... 


Mmg dah xpakai spek dah ya masa ni.. Dr akn keluar dn cek mata kita .. Masa ni 50% eyesight dah pulih... Once u ols rasa ok blh lah pakai spek hitam dan balik... 


Sy nasihatkn u ols carilah hotel yg dekat2 dgn klinik ni sbb ai ols dok hotel di shah alam, nak balik hazabbb jemm dan once ubat kebas abis menangis u olsss...mata xlh buka mcm ada cabai dlm mata.. Pedihhhh yg amat.... Pastu air mata kuar tanpa henti... Bayangkan dok dlm keta plak... Adoilaaaaa.... Tapi pas sampai hotel trus makan ubt yg diorg bg then tdo lebih kurang 4-5 hrs, bgn je trus ilang sakit tu.. 


Just rasa xselesa di mata mcm pakai konteks lense yg kering.. Tuje.....jadi, ada baiknye ambik hotel dekat dan balik je sebelom ubat kebas abis u ols lena siap2....

Esoknya, adalah first check up... Ada 5 check up after surgery... 1 day after,1 week after, 1 months after, 3 months after and 6 months after... So kn plan cuti siap2 pada yg dok jauh... Stp check up dr akn jumpa patient hnya dr pkl 9am-11am shj.. After that xda dah.. So kn mai awal na... First check up penglihatan sy dah pulih 80%... 


Lepas surgery anda xdi benarkan berenang, berkebun, bersukan sekurang2 nya 3 minggu, mata xblh masuk air dan peluh sbb takut infection so mandi badan lebih kepala sikit2 ja naaa, make up mata xblh slm 3 mgu,dan kena pakai pelindung mata waktu tdoq utk 5 malam.. Takut tertenyeh tanpa sengaja.. Ahhahaha.... Kena titis 3 jenis ubat 5x sehari... Pakai spek mata itam kalo dok tgk panas... Jgn tgk fon sgt, tukar kepada setting gelap dan big font


So far dah 5 hari, alhamdulillah.. Masih xcaya yg mata dah nmpak.. Bgn pagi je mesti cari spek.. Ahhaha sbb dah biasa... Pastu paling best boleh baca jarak jauh, boleh cam muka org dari jauh... Org dah xkata sombong...So far mmg xsakit hnya rasa mata kering sikit shj... Mcm pakai kontek lense...


Punyaaa panjang dok cita lupa nk cita hrga... U ols mesti terkejut, sbb sgt reasonable.. Ada dua pakej first is standard RM2888+ RM80( consultation fees)... Tu je.... Satu lagi custom, RM5888+RM80( consultation fees)... Beza dua ni ialah cuma pada lapisan yg akn dilaser dan bentuk kornea after surgery... Pada yg power below 500 ambik je yg standard sbb mmg xbyk pon yg kn laser unless power u ols tinggi blh la ambik pakej mahal sikit... Tapi klo xnak yg mahal nk yg murah pon boleh je... ( blh diskus dgn consultant nnt)... For me sgt reasonable hrganya dan xsangka serendah rm2k boleh dapat balik penglihatan sempurna.. Tiap2 tahun buat spek pon kos tinggi jugak... satu lagi yg plg best is, dgn hnya rm2888+80 tu u ols dpt lifetime warranty.. Means that klo lah ditakdirkan power naik balik, makanya just walk in foc utk buat lasik balik... So far, as mention by my consultant plg tggi power yg naik balik is 250 tu pon power asl owner tu adalah 1000... Jadi bg ai ols sgtlah xrugi melabur utk kesihatan mata plus plak lifetime warranty

Kat bwh ai ols share pic,contact number and location pada u ols yg berminat nk buat lasik kat advance vision... Sy halalkn u ols share post ni ramai2 utk bantu kawan2 lain yg dah lama ada masalah mata dan nk buat lasik pd harga jimat 😜😜😜


Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home